KGPAC/BPSB nieuws


Koninklijke Gentse Politie Atletiekclub (KGPAC)
HISTORIEK
Op 8 april 1958 vonden enkele overtuigde sporters van het toenmalige Gentse politiekorps dat de tijd gekomen was om een atletiekclub op te richten. Op nationaal vlak waren enkele korpsen al een stap verder en wedijverden met elkaar in diverse sportdisciplines.
Een voetbalploeg was op dat moment al succesvol actief. En precies daarom werd ook de noodzaak aangevoeld om voor de liefhebbers van de atletieksport een eigen club op te richten.
Julien Calemyn was in de voetbalclub een van de actieve sporters die ook het initiatief nam om samen met enkele collega’s een atletiekclub op te richten.
De atletiekclub werd gelanceerd onder het pseudoniem G.P.A.C., onder het voorzitterschap van commissaris André Bontinck.
Op 21 maart 1959 organiseerde de G.P.A.C. haar eerste “Grote Politieveldloop” op het Storyplein in Steenakker in Gent.
Mede door de jarenlange inzet van ere-voorzitter Willy De Smet kregen wij de koninklijke titel toebedeeld, wat ons voortaan als Koninklijke Gentse Politie Atletiekclub door het leven deed gaan.
Dat sportlui van de KGPAC succesvol waren, bleek bij de toekenning van de Trofee voor Sportverdienste "Baron de Broqueville-Sanders" in 1989. Dit is de hoogste onderscheiding die door de BPSB (Belgische Politie Sportbond) in het leven werd geroepen. Deze trofee weerspiegelt het sportief en sociaal imago van de BPSB en blijft het statussymbool van de sportfederatie. Ook dezer dagen hebben we in onze club enkele “toppers”. Zij zijn onze sportieve ambassadeurs in binnen- en buitenland en zijn een stimulerende uitstraling voor onze ganse vereniging en een motiverende factor voor onze recreatieve sportbeoefenaars! Elkaar daarbij op een nuttige en ongedwongen manier in een sportieve sfeer ontmoeten bevordert bovendien de teamgeest en de harmonieuze samenwerking tussen de verschillende politieambtenaren.

Onze club biedt een platform aan voornamelijk sportieve politiemensen en sympathisanten. We respecteren zowel de inspanning van de gewone sporter als die van de getrainde atleet. Onze atletiekclub is niet alleen competitief, maar vooral recreatief.

Iedere politiemedewerker kan aansluiten bij de KGPAC. Voordelen, oa:

          Een persoonlijke korting van liefst 15% bij de hardloopspeciaalzaak TraKKs

         Een collectieve sportverzekering

         Aansluiting bij de overkoepelende Belgische Politie Sportbond (BPSB)

       Sponsoring bij deelname aan nationale/internationale kampioenschappen onder de koepel    van de BPSB

         Gratis deelname aan onze eigen organisaties

         Financiële tussenkomst bij collectief vervoer naar evenementenimage-251641-Ontvangst_stadhuis.JPG
KGPAC werd 60 jaar!

Op donderdag 19 april 2018 werd de Koninklijke Gentse Politie Atletiekclub op het stadhuis gehuldigd naar aanleiding van ons 60-jarig bestaan. Uit de handen van de burgemeester ontvingen wij voor deze gelegenheid een penning van Z.M. Koning Filip. Burgemeester Daniel Termont had niets dan lof voor onze club! De ontstaansgeschiedenis kwam o.a. aan bod en het feit dat het de voorbije jaren medailles 'regende' voor onze atleten.

                                             BK BIATHLON

image-296722-Biathlon.jpg

                   

                                     4 medailles voor de KGPAC op het BK Biathlon!

Voor het eerst werd in Lombardsijde het BK Biathlon voor politiediensten georganiseerd. De deelname van de KGPAC bleek alvast een succes. Evelyne Barbaix behaalde goud bij de D+40, terwijl Alain Kerwyn met het zilver aan de haal ging bij de H+40. Bronzen medailles waren er voor Severine Tijtgat D-40 en Lieven Van Bever H+40. Eervolle vermelding is er nog voor sportvrienden Tony Godart en Kavin Beeckman die het beste van zichzelf gaven!


image-284083-bk_triatlon_POLITIE_2019.w640.jpg

Maandenlang bereidde het CYA-team (Céline Gadeyne, Yoeri Coopman en Andy De Dobbeleer) van de KGPAC zich voor op het Belgisch Kampioenschap triatlon in de Challenge van Geraardsbergen. Dit is de grootste internationale triatlon van België, met triatleten uit 23 verschillende landen en de allerbeste Belgische duursporters. De triatlon gold eveneens als Belgisch Kampioenschap voor Politie. Helaas sloeg het noodlot toe voor onze collega Céline en kon ze niet starten. Gelukkig konden wij collega Alain Kerwyn overtuigen om de plaats van Céline in te nemen...

Zonder gerichte voorbereiding startte Alain zondag 16 juni dan om 1900 meter te zwemmen in De Gavers. Na het zwemmen dienden zich 90 KM fietskilometers aan, waarvan 2 keer over de Muur en de Congoberg. Vanaf het fietsonderdeel zijn we aan een heuse inhaalrace begonnen en ook tijdens de halve marathon werden tegenstanders één voor één ingehaald... Het resultaat was dat we na na 4u45 over de finishlijn liepen. Hiermee werden we het beste mannenteam binnen het BK politie, maar vooral werden wij 3e beste mannenteam in het Belgische Kampioenschap algemeen! Bovendien werden we met deze uitslag gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap in 2020 in Slovakije!

image-325094-Challenge_mét_Ignace-aab32.jpg
Ook Nadia De Rycke deed het in datzelfde weekend schitterend! Zaterdag 15 juni werd zij Belgisch Kampioene bij de Masters op de 1500m op de outdoor-piste in Sint-Niklaas!
image-325286-ECSG_2019-c9f0f.w640.png

Séverine Tijtgat, Kevin Beeckman en Angelo Van Leeuwe vertegenwoordigden de 'Groep Gent' tijdens de ambitieuze European Company Sport Games in Salzburg. Twee weken voor Salzburg kreeg Kevin helaas te horen dat hij een dubbele liesbreuk had opgelopen. Toch startte hij op de 5000 meter en haalde alsnog plaats 99/126 in een tijd van 25.49.

Na drie maanden van bijna complete inactiviteit wegens een aanslepende blessure, liep Séverine een 24.56' op de 5000 meter. Hiermee behaalde ze plaats 22/50.

Angelo Van Leeuwe zette twee schitterende prestaties neer in het wielrennen. Hij werd tweemaal zesde in zijn leeftijdscategorie, zowel op de wegrit als in de tijdrit!

Hoe dan ook was het voor onze 3 atleten een onvergetelijke ervaring!

image-325302-Salzburg2-c20ad.jpeg
image-336898-BK_TRail_LIchtaart_2019-6512b.jpg
Nadia De Rycke en Chris Van Gaever triomferen op de 6KM!

Vrijdag 29 november 2019 was de KGPAC sterk vertegenwoordigd op het BK Trail 18KM in Lichtaart. Voorafgaand was er om 13u15 de start van de 6 en 12KM. Nadia De Rycke, Lien Verkoyen, Carine Buysse, Chris Van Gaever, Yvon Verkoyen startten in de 6KM terwijl Ivan Verstraeten en Ignace De Meyer de 12KM voor hun rekening namen.
image-356993-IMG-20191129-WA0004-c9f0f.w640.jpg
Nadia en Chris scheidden zich al vlug af in de aanvangsfase van de wedstrijd. Het leverde een schitterend beeld op toen ze na 6KM ook in deze volgorde over de streep liepen... Prachtige overwinning voor Nadia en Chris. Proficiat!!
Lien werd 12e van de 60 deelnemers, Yvon 19e en Carine 33e. Een beresterke Ivan werd knap 3e op de 12KM en Ignace legde op deze afstand beslag op de 14e plek. Hier startten 65 deelnemers.

Om 14u00 was het dan de beurt aan Tony Godart, Alain Kerwyn en Andy De Dobbeleer voor het BK Trail over 18KM. 84 enthousiastelingen waren klaar om een zeer gevarieerd parcours te bedwingen, met de Sven Nys-put als scherprechter. Omwille van 'gripale' perikelen diende Andy helaas de strijd al te staken na 6KM... Alain kon beslag leggen op een mooie 20e plaats, terwijl Tony 25e werd. Klik hier voor de uitslagen.
image-357007-IMG-20191203-WA0000-aab32.w640.jpg
image-357008-IMG-20191203-WA0003-9bf31.w640.jpg
image-399891-BK_TRiatlon_Mechelen-9bf31.jpg?1593066460955